Teknoloji Haberleri

Telefon Şarjı Çabuk Bitiyor iPhone – Android Çözüm

Başlıklar

Telefon şarjı çabuk bitiyor çözüm, telefonun şarjı çok erken bitiyor ne yapmalıyım telefonumuzun şarjı kullanmadan bitiyor ise ne yapmalıyız nedenleri nelerdir?

Telefon şarjı çabuk bitiyor. Telefon şarjım erken bitiyor ne yapılmalı, kullanmadığım halde şarjı durduk yere bitmişti telefona ne yapılır, benim ne yapmam lazım sorularınızın yanıtını bu makalede sıraladık. Çoğu akıllı cep telefon kullanıcısı telefon şarjı çabuk bitiyor ya da diğer bir deyişle telefon şarjı erken bitiyorsa bu sorununu hemen hemen her yerde dile getiriyor. İphone, Samsung, Xiaomi, Huawei markası ne olursa olsun telefon kullananların genel sıkıntısı bataryanın erken bitmesi. Açıkçası bu durumun birden fazla nedeni olabiliyor. Örnek verecek olursak pilin ölü olması, internet kullanımının sürekli fazla olması, Youtube gibi platformlarda video izlemek şarjın erken bitmesine neden olan en büyük etkenler arasındadır.

Siz de akşam %100 şarj dolu telefonunuzu baş ucunuza koyduğunuzda sabaha %50 civarlarına kadar düştüğünü görmüşsünüzdür. Ya da evden çıkarken full şarjlı cihazınızın 30 dk sonra %70 civarlarında şarjının kaldığını gözlemlemişsinizdir. Böyle sorunlarla karşılaşıyorsanız buradaki yöntemleri kullanarak telefon şarj ömrünü uzatabilir bitmemesi için önlem alabilirsiniz.

Telefon Batarya Ömrünü Uzatmak için Yapılması Gerekenler

Telefon Batarya Ömrünü Uzatmak için Yapılması Gerekenler

Telefon şarjının uzun süreli gitmesi için, yani batarya ömrünü uzatmak için bazı hususlara dikkat etmek gerekir. Bu hususları aşağıda sıraladık.

  1. Batarya %10’un altına düşmeden şarj etmeyin.
  2. Telefondan oyun oynamak bataryayı öldüreceğinden ömrünü kısaltır.
  3. Telefondan oyun oynarken telefonunuz şarja takılı olmasın.
  4. Gün içerisinde birden fazla defa telefonu şarj etmekte bataryanızın ömrünü kısaltacaktır.

Telefonunuzun Şarjı Çabuk Bitiyor Ne Yapmalıyım?

telefon şarjı çabuk bitiyor

Kullanmış olduğunuz telefonunuz şarjı çabuk biten bir telefon ise telefonunuzun batarya kullanım ömrü bitmiş olabilir. Her bataryanın bir kullanım sayısı/ömrü vardır. Örnek verecek olursak APPLE tarafından üretilmiş olan iPhone bataryaları için kullanım sayısını 500 olarak ayarlanmıştır. Telefonunuzu her şarj ettiğinizde bu ömürden yemiş olursunuz. Yani ne kadar çok gereksiz şarj ederseniz batarya ömrünü o kadar erken tüketirsiniz. Yeni bir telefon aldığınızda ilk zamanlar birkaç gün giden şarjın, ilerleyen sürede yarım gün dahi dayanmadığını fark etmişsinizdir.

Yukarıdaki sorunun yanında bataryanız şişmiş olabilir. Bataryada oluşacak olan şişmeler direk olarak şarjın hemen tükenmesine ya da telefonların birden kapanmasına sebep olur. Bataryanın şişip şişmediğini kontrol etmek için, bataryası çıkan bir telefon kullanıyorsanız arka kapağı kaldırarak, batarya çıkmayan bir telefon kullanıyorsanız arka kısmına hafif bastırarak şişme olup olmadığını fark edebilirsiniz.

Telefonun Şarjı Neden Çabuk Biter

Yukarıda telefon şarjı niye çabuk bitiyor bu konuya detaylı bir şekilde değindik. Özetle kafanızda az çok bir tablo çizmişsinizdir. Bu tabloya uyarsanız telefonunuzun bataryası daha dayanıklı olur. Tabi diğer yöntemleri de uygulamanız lazım.

Yukarıda sadece bataryayı hangi unsurlar bitirir onları anlattık. Şimdi ise şarjın uzun ömürlü dayanması için yani daha uzun süre götürmesi için neler yapmalıyız onları listeleyelim.

Diğer nedenler:

  • Batarya gücünün düşük olması,
  • Batarya ömrünün düşmesi
  • Çakma şarj aleti yada kablosu ile yapılan şarj işlemleri

Pil Ömrünü Uzatmak için Yapılması Gerekenler

1. Ekran Parlaklığı

Telefon şarkı çabuk bitiyor ise ilk kontrol edilmesi gereken şeylerden biri ekran parlaklığıdır. Çünkü yüksek parlaklık çok fazla pil tüketir, ve bunun sürekliliği durumunda da batarya ömrü azalır.

Ekran parlaklığını, ekranı rahatça görebildiğiniz bir seviyeye ayarlayın ve o şekilde bırakın. Bu pilinizin daha uzun süre verimli kullanılmasına olanak sağlar. İsterseniz otomatik ekran parlaklığı ayarını açarak telefonun ekran parlaklığını yapması için cihazınızın otomatik ayarını kullanabilirsiniz.

2. İnternet Kullanımı

Çok fazla internet kullanımı telefonunuzun şarjının erken bitmesine neden olan en büyük etkenlerdendir. İnternet kullanımını sınırlandırmanız halinde telefonunuz daha az şarj harcayacaktır. Örneğin arada bir whatsapp vs kullanıyorsanız kullanmadığınız süreçte telefonun mobil verisini kapatmanızda fayda var.

Mobil veri kapalıyken akıllı telefonlar ekstradan efor harcamadığından dolayı piliniz daha uzun ömürlü dayanacaktır.

3. Kaliteli bir Powerbank Kullanın

Akıllı telefonlar, tabletler, mp3 ve daha birçok teknolojik ürünü şarj edebileceğiniz Powerbank’lar ile daha uzun süre telefonunuzu aktif kullanabilirsiniz. Tabi powerbank satın almadan önce araştırmalar yapmanızda da fayda var. Çünkü bazı markalar çok yavaş şarj ediyor, ya da hızlı şarj etse dahi normal prizde edilen şarj ile aynı kalitede olamayabiliyor.

4. Şarj Aleti ve Kablo Seçimi

Telefonunuzu şarj ettiğiniz adapter ve kablonun da orijinal olmasına dikkat edin. Çünkü 5 – 10 TL’ye satın aldığınız şarj kablosu ya da şarj başlığından orjinal gibi bir kalite beklememeniz gerekir. Çakma diye tabir edilen bu şarj aletleri ile telefonunuzu şarj edebilseniz dahi orjinal alete göre bataryanızın hem pil ömrü düşecektir, hem de gün içerisinde şarjınız daha erken bitecektir.

5. Yüksek Ses ve Titreşim Kullanmaktan Kaçının

Cihazın kulaklık ya da hoparlöründeki sesin oluşabilmesi için telefonunuz yüksek enerji harcar. Bu da telefonumun şarjı çabuk bitiyor diyenler için ek bir tavsiyedir. Eğer telefonu seslide kullanıyorsanız titreşim özelliğini tamamen kapatarak pilinizin daha uzun süreli gitmesini sağlayabilirsiniz.

Telefonunuz sadece sessizdeyken titreşimi çalışsın. Sesli konumdayken zaten cihazdan gelecek bildirimi duyduğunuzdan titreşime gereksinim yoktur.

6. Bildirimleri Kapatmak

Sosyal medya ya da cihazın kendi bildirimlerini kapatarak şarjdan tasarruf etmek mümkün. Örneğin Whatsapp uygulamasını kullanmayan yoktur. Whatsapp’tan gelecek olan her bir bildirim için şarj harcanır.

İnstagram, Whatsapp, facebook gibi uygulamaların bildirimlerini kapatarak pilinizin güç içerisinde daha uzun süre dayanmasını sağlayın.

7. Konum – GPS Özelliklerini Gerekmedikçe Kullanmayın

Bu özellikleri sürekli aktif halde bırakmanız durumunda cihaz sürekli arka planda konumunuzu belirleyip haritalar uygulamasına yansıtacağından dolayı sürekli bir güç tüketimi gerçekleşir.

Bu özelliği pasif hale getirmeniz halinde şarj ömründen tasarruf etmiş olursunuz.

8. Şarj Ömrünü Uzatmak İçin Uygulamalardan Yardım Alın

Bunu doğru duydunuz, pil ömrünü uzatmak için uygulamalardan da destek alabilirsiniz. Sırf bunun için çıkarılmış bazı uygulamalar var.

Genelde Android işletim sistemli cihazlarda kullanılan bu tür uygulamalar, arka planda çalışan uygulamaları kapatarak telefonunuzun daha da hızlanmasına ve pil ömrünüzü uzatmaya yardım eder.

9. Arka Planda Çalışan Uygulamaları Kapatın

İos ya da android fark etmeksizin arka planda çalışan uygulamalar bütün cihazları yorar. Yorarken de pil tüketimi gerçekleştirir. Bu nedenle önceden açtığınız uygulamaları tamamen kapattığınızdan emin olun.

Örneğin bir haber okudunuz ve chrome uygulamasını kapatmadan whatsapp’a geçtiyseniz chrome uygulaması arka planda çalışmaya devam eder. Bu da pil tüketimi demek. Bu nedenle arka plandaki uygulamaları kapatıp pilinizin daha uzun süre dayanmasına yardımcı olun.

Telefon şarjının erken bitmesinin bir diğer nedeni ise titreşimdir. Gelen mesaj bildirimlerinde titreşim de aktif haldeyse daha fazla şarj tüketimine neden olacaktır.

10. Düzenli Şarj Edin

Telefonunuzu düzenli şarj ederek batarya ömrünü uzatabileceğinizi biliyor muydunuz? Çoğu kişi telefonunu şarj aleti olan her yerde her zaman şarj ediyor. Ancak bu yanlış bir kullanım türüdür. Çünkü eğer telefonunuzun %50 şarjı varsa ve bu siz eve dönene kadar yeterli olacaksa şarja takmayın. Cihazınızı daha çok %20’nin altına düşmeden şarja takmaya özen gösterin. Ayrıca %80’i geçmeden de şarjdan çıkarmamaya özen gösterin.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu