Teknoloji Haberleri

Runtime Broker Nedir? Runtime Broker Kapatma

Başlıklar

Runtime Broker nedir? Bilgisayar Runtime Broker nasıl kapatılır? Runtime Broker hakkında merak edilenler haberimizde.

Runtime broker, donanım cihazlarına erişebilmek için izinleri kontrol etmektedir. Runtime broker nedir sorusu Windows kullanıcıları tarafından araştırılan konulardandır. Windows 8 ve Windows 10 işletim sistemi kullananlar bunu en az bir defa görmüşlerdir. Görev yöneticisi menüsünde her zaman aktif olarak görünen Runtime Broker, Windows işletim sisteminin çalışmasına önemli rol oynar. Daha çok yeni nesil WPF (Windows Presentation Foundation) olan programların donanımlara erişebilmesini kontrol etmeye yarayan Runtime broker’in ne işe yarar merak ediliyor. Bazı Windows kullanıcıları ise bunu kapatmak isteyebiliyorlar.

Runtime Broker Nedir?

Runtime Broker Nedir

Runtime broker nedir, ilk başlarda Win 8’de aktif hale gelmiştir. Microsoft Store’da bulunan Android ve iOS akıllı cihazlarda olduğu gibi çeşitli donanımlara (kamera, mikrofon gibi.) erişmek için sahip olunan izinleri kontrol eden Windows uygulamasıdır.

Örnek verecek olursak Microsoft Store ile bir uygulama indirdiniz ve bu uygulama bilgisayarınızdaki dosyalara erişmeye ya da kameranızdan görüntü almaya çalışabilir. Runtime Broker (Çalışma zamanı aracısı) sizin izin verip vermediğinizi anlık incelemektedir. Bu uygulama ile özellikle kişisel bilgilerinizi korumak ve uygulamaların yetkisiz erişime sahip olmasının önlemek için görevini yapar.

Runtime Broker Kaldırma Nasıl Yapılır?

runtime broker kapatma

Görev yöneticisine bakanlar, Runtime Broker hizmetinin çok fazla RAM ve CPU kullandığını görmüştür. Genelde bir programı başlatırken ya da Microsoft Store ile uygulama yüklerken Runtime Broker hizmetinin RAM ve CPU’yu fazlaca kullanması normaldir. Fakat bu durum süreklilik halindeyse bilgisayarınızın çalışma kalitesini düşürebilir ve siz de kapatmak isteyebilirsiniz.

Windows, anlık hatalar oluşabilen bir sistemdir. Bu yüzden Runtime Broker’ın CPU ve RAM’i çok fazla şekilde Ram ve Cpu tüketmesi genelde geçici bir durumdur. Eğer süreklilik halindeyse Runtime Broker programını sağ tıklayıp sonlandırın ve ardından bilgisayarı kapatıp tekrar açın.

  • İlk olarak Görev Yöneticisine giriş yapın.
  • İşlemler sekmesinde bulunan Runtime Broker notuna sahip olan bütün programlara sağ tıklayın ve Görevi Sonlandırın. Bunları yaptıktan sonra bilgisayarı kapatıp tekrar açın.

Runtime Broker Devre Dışı Bırakma

  • Öncelikle Win+S tuşları ile arama ekranını açın ve “Arka plan uygulamaları” yazıp çıkan ilk sonucu açın.
  • Bu kısımda bulunan “Uygulamaların arka planda çalışmasına izin ver” seçeneğini kapalı konuma getirmelisiniz.

Sonrasında yapmanız gereken ayar.

  • Tekrar Win+S tuşları ile arama ekranını açın ve arama kısmına “Başlangıç’ta ara sıra önerileri göster” yazıp ilk seçeneği seçin.
  • Açılan yeni ekranda bulunan “Başlangıç’ta ara sıra önerileri göster” düğmesini devre dışı bırakın ve ekranı kapatın. Bu işlemler yapıldıktan sonra Microsoft Store arka planda çalışmaz ve gereksiz kaynak tüketimi de yapmaz.

Runtime Broker Nedir? Runtime Broker Kapatma adımları için yukarıdaki başlıkları inceleyebilirsiniz. Bu haberimizde Runtime Broker Nedir sorusunun yanıtını detaylı şekilde anlattık.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu