Haberler

Tarihleriyle Osmanlı Devletinin Başkentleri

Başlıklar

Osmanlı başkentleri, o dönemin sosyo-ekonomik durumuna göre farklılık gösterebiliyordu. Genel anlamda stratejik bölgelerden seçilen osmanlı’nın başkentleri, Osmanlı Devleti’nin yönetiminin olduğu yerlerdir. Peki, kayıtlara göre hangi şehir kaç yıl başkent olmuştur? Yıllara göre, Osmanlı Devleti’nin başkentleri;

Osmanlı Devletinin Başkentleri

  • Bursa (1326 – 1365 yılları arası) Toplam 39 Yıl
  • Edirne (1365 – 1453 yılları arası) Toplam 88 Yıl
  • İstanbul (1453 – 1923 yılları arası) Toplam 470 Yıl

1. Osmanlı’nın İlk Başkenti; BURSA

Orhan Bey zamanında fethedildi ve sonrasında osmanlı’nın başkenti oldu. Başkent olduğu yıllar 1326’dan 1365 yılına kadar sürmüştür. Osmanlı Devleti’ne başkentlik yapan şehirlerdendir. Sonrasında sınırların genişlemesiyle beraber, başkent değişmiştir.

2) İkinci Başkent; EDİRNE

Osmanlı’nın ikinci başkenti Edirne’dir. Murat Hüdavendigar döneminde başkent ilan edildi. Başkent olduğu yıllar 1365’den 1453 yılına kadar sürmüştür. İstanbul Osmanlı Devleti’ne başkentlik yapan şehirlerdendir. Sonrasında ise büyük fetih; İstanbul’un fethi ile beraber başkent değiştirildi.

3) Son Büyük Başkent; İSTANBUL

Osmanlının başkentleri denince son başkent İstanbul oluyor. Fatih Sultan Mehmet tarafından 1453 yılında fethedilmiştir. Fethedildiği dönemden Cumhuriyetin kuruluşuna yani 1923 yılına dek başkentlik yapmıştır. İstanbul’un ardından Cumhuriyet kurulduğu dönemde ise Ankara başkent olarak belirlenmiştir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu