Yemek Tarifleri

Gül Tatlısı Tarifi Nasıl Yapılır?

Şeklinin güle benzemesinden dolayı gül tatlısı ismini alan bu tatlı şerbetli bir tatlıdır. Özel günlerde, davet sofralarında tatlı menüsünde yer alan bu tatlı bayramlarda da tercih edilen bir tatlıdır.

Gül Tatlısı Malzemeleri

-100gram oda sıcaklığında tereyağı (margarin de olabilir ama tereyağ ile daha lezzetli olur)

– 1 su bardağı sıvıyağ

– 1 su bardağı irmik

– 1 su bardağı yoğurt

– 1 adet yumurta

– 1 paket kabartma tozu

– 1 paket vanilya

– 4,5 su bardağı un

Şerbeti İçin

  • 4 su bardağı su
  • 4 su bardağı şeker
  • Çeyrek limon suyu

Gül Tatlısı Tarifi

Gül tatlısının hamurunu hazırlamadan önce şerbetini hazırlamak gerekir. Şerbeti için 4 su bardağı su ve 4 su bardağı şeker derin bir tencereye boşaltılır ve kaynamak üzere ocağa alınır. Şerbet kaynamaya başladığında limon suyu da eklenip 5 dakika kaynatılıp altı kapatılır ve soğumaya bırakılır.

Tatlının hamuru için tereyağı, sıvıyağ, yumurta, yoğurt ve irmik derin bir yoğurma kabında karıştırılır. Ardından kabarta tozu, vanilya ve azar azar un eklenmeye başlanır. Kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edilir. Elde edilen hamur dörde bölünür. Bir parça hamur açma tahtasının üzerine alınıp oklava ya da merdane yardımı ile açılır. Yarım santim kalınlığında açılan hamırdan çay bardağı yardımı ile yuvarlak parçalar kesilir. Kesilen yuvarlak parçalardan dört tanesi üst üste konulup üst tarafından başlayarak kıvrılır ve gül şekli verilir. Yuvarlak parçalar btinceye kadar gül şekilleri yapılır.  Gül şekli verilen tatlılar tepsiye dizilir. Hamurun tam ortasına isteğe göre fındık ya da ceviz konabilir. Ceviz/fındık hem tatlının lezzetini arttırır hem de şık bir görüntü sağlar. Yuvarlak parçalar kesildikten sonra kalan hamur tekrar birleştirilip tekrar açılıp yuvarlak parçalar kesilir. 180 ° önceden ısıtılmış fırında gül şekli verilen tatlılar üstü kızarıncaya kadar pişirilir. Üstü kızaran tatlılar fırından çıkınca tatlı sıcakken üzerine ılık/soğuk şerbet dökülür ve dinlenmeye alınır.

Gül Tatlısı İçin Servis Önerileri

Gül tatlısını tek olarak servis tabaklarına alınıp yanına dondurma ve kaymak ile servis yapılabilir.

Yapacağınız tatlı miktarına göre malzemeyi azaltabilir yada arttırabilirsiniz.

Başa dön tuşu